Beneficiile consumului de must

Produs intermediar vinului, mustul păstrează majoritatea beneficiilor aduse de consumul de struguri, vitaminele și mineralele esențiale organismului. Roade tomnatice, strugurii conțin apă, în proporție de 72%, zahăr fermentabil, cremă de tartru, acid tartric liber, materii azotate și neazotate, materii minerale, lignoase insolubile, acizi liberi, acizi volatili, tanin, ulei, materii rășinoase, vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, D și P), săruri minerale (fier, sodiu, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, clor, siliciu, mangan, arsen și crom) și antioxidanți.

 

Astfel, între beneficiile consumului de must amintim:

  • întărește sistemul imnunitar, este recomandat persoanelor convalescente
  • are efect antiinflamator (facilitează dispariția edemelor), fiind recomandat persoanelor care suferă de gută și reumatism
  • are efect detoxifiant
  • are efect depurativ
  • stimulează activitatea renală
  • adjuvant în tratarea cistitelor, nefritelor și litiazei renale
  • stimulează și susține activitatea intelectuală
  • are efect tonic, revigorant, tonifiant
  • combate obezitatea
  • combate oboseala
  • adjuvant în tratamentul hepatitelor, se fac cure de câte 3 luni (se consumă 1-2 litri de must zilnic)
  • adjuvant în tratarea gripei, rujeolei, scarlatinei, difteriei, se fac cure de câte o lună (se consumă 1-2 litri de must zilnic)
  • are efect regenerant, cu precădere la nivel hepatic
  • adjuvant în tratarea sclerozei
  • recomandat în intoxicații (se beau 3 căni de must zilnic, între mesele principale)
  • afecțiuni ale prostatei (se prepară un amestec din părți egale de must, suc de morcov, suc de castraveți, suc de țelină și suc de sfeclă roșie - câte 50 ml din fiecare, se consumă zilnic, timp de 7 zile)
  • combate acneea (se tamponează tenul curat cu must alb zilnic)
  • previne cancerul
  • protejează neuronii
  • accelerează tranzitul intestinal, reglează digestia, combate constipația
  • scade tensiunea arterială
  • scade riscul accidentului vascular cerebral
  • îmbunătățește circulația sangvină
  • reduce riscul formării cheagurilor de sânge
  • previne degenerescența maculară
  • previne apariția leziunilor retinei
  • diminuează durerile articulare
  • are efect antioxidant puternic
  • redă strălucirea tenului, îl hidratează și hrănește (se pun comprese)
  • îmbunătățește activitatea mușchiului cardiac
  • scade cantitatea de colesterol "rău" din sânge și crește cantitatea de colesterol "bun"
  • reduce aciditatea stomacală
  • stimulează apetitul
  • combate diareea
  • stimulează peristaltismul intestinal
  • adjuvant în tratamentul rahitismului, anemiei, scrofulozei, asteniei.

 

Consumul de must este contraindicat persoanelor care suferă de diabet, iar persoanele anemice trebuie să îl consume cu moderație. În scop terapeutic se va consuma must bio sau organic, de preferat roșu, cel alb fiind indicat persoanelor obeze sau supraponderale. Mustul se poate păstra la congelator pe perioade îndelungate.

 

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

 

Sursa- www.doxologia.ro

« Articolul anterior Plantarea de toamnă a zmeurului

Articolul următor » Amenzi pentru trucarea promoţiilor